
Czasem jednak warto odrobinę zwolnić, by zadbać o siebie i wybierać mądrze. Czerpanie prawdziwej przyjemności z dobrego, wartościowego jedzenia to kwintesencja zdrowego stylu życia i filozofii Slow Food. Poniżej przedstawiamy przepis na chrupiące podudzia z kurczaka z warzywami – danie smaczne i zdrowe.
Składniki:
- 8 podudzi z z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, słodka i ostra papryka
Składniki na pieczone warzywa:
- 2 bataty
- 1 cukinia
- 1 papryka
- łyżka oleju kokosowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierem. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem i majerankiem.
- Skrapiamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 3 posiekane ząbki czosnku i mieszamy wszystko razem.
- Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na minimum godzinę. Możemy odstawić kurczaka na całą noc do lodówki i upiec następnego dnia, wtedy podudzia będą bardziej aromatyczne.
- Układamy podudzia w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Co jakiś czas je obracamy, by równomiernie się upiekły.
- Na 10 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę do 190 stopni, by uzyskać chrupiącą skórkę.
- Bataty obieramy i kroimy na paski, cukinię kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na podłużne kawałki.
- Układamy warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Pomiędzy warzywami, w odstępach 10 cm układamy kawałki oleju kokosowego.
- Warzywa wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180 stopni. Ja piekę je razem z kurczakami do momentu aż będą miękkie.
- Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest je obrócić.
Podudzia podajemy z warzywami.
Smacznego!