Frittata na pieczywie pełnoziarnistym z dodatkiem warzyw i oscypka

O poranku postawmy na pożywny i pełnowartościowy posiłek, który doda nam energii do działania.

Frittata na pieczywie pełnoziarnistym z dodatkiem warzyw i oscypkaświętować?

Idealną opcją jest frittata, czyli tradycyjna włoska potrawa wykonana z masy jajecznej. Z wyglądu przypomina omlet, a jej uniwersalny smak pozwala na łączenie z wieloma składnikami. Jedno jest pewne zaspokoi apetyt na długo!

Składniki:

4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
20 g tłuszczu
5 pieczarek
½ czerwonej papryki
½ cukinii
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
20 g oscypka
1 garść rukoli
3 jajka
1 łyżka śmietany
sól do smaku
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
4 ceramiczne foremki

Sposób przygotowania:

Warzywa: cebulę, paprykę oraz cukinię pokrój w drobną kostkę, a grzyby w ćwiartki. Posiekaj ząbki czosnku, a ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć czosnek oraz cebulę i zrumień. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i cukinię – składniki smaż przez chwilę. Przypraw danie Pieprzem czarnym z Wietnamu, by zyskało wyrazisty smak, i odstaw do wystudzenia.
Z pieczywa wytnij 4 kółka o średnicy dokładnie wielkości foremek. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez chwilę, a potem ułóż w naczyniach. Do każdego z nich nałóż garstkę rukoli.
Roztrzep jajka, połącz ze śmietaną oraz smażonymi warzywami i serem.
Danie przypraw. Wlej do naczyń do ¾ ich wysokości. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pozostaw ok. 5-7 minut, aż jajka się zetną. Serwuj na ciepło.