I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? fA może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty – wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.
Wszystkim kurczakom podawane są antybiotyki – MIT
Zgodnie z prawem unijnym, nie ma zakazu, by podawać kurczakom antybiotyki. Ich podanie nie jest jednak dowolne i przypadkowe, lecz podlega ścisłej kontroli weterynaryjnej. Kurczaki, które otrzymały antybiotyki lub inne leki weterynaryjne, poddawane są karencji, tak by od momentu ich podania do pozyskania mięsa, minęło odpowiednio dużo czasu. Dzięki trzymaniu się tych ścisłych procedur, mięso drobiowe jest bezpieczne dla konsumenta.
Antybiotyki nie są jednak podawane wszystkim kurczakom. Od kilku lat na rynku możemy dostać m.in. Kurczaka Zagrodowego, który pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw na Podlasiu. W przypadku tego kurczaka nie podaje się antybiotyków, nawet tych które są dopuszczone przez prawo. W sytuacji choroby, kurczaki są odseparowywane od reszty stada i poddawane leczeniu specjalnymi ekstraktami ziołowymi. Nigdy też nie wracają do sprzedaży, jako Kurczak Zagrodowy.
Mięso z kurczaka jest wartościowym składnikiem diety – PRAWDA
Polacy coraz częściej cenią mięso z kurczaka. W ostatnich latach jego spożycie wzrasta i aktualnie wynosi około 27 kg rocznie. Warto dodać, że polski drób jest bardzo ceniony za granicą. Jesteśmy uznanymi i cenionymi eksporterami tego rodzajami mięsa u naszych sąsiadów i podlegamy ostremu nadzorowi weterynaryjnemu.
Dlaczego warto włączyć drób do swojej diety?
- Przede wszystkim ze względu na jego wysoką wartość odżywczą. Mięso jest bogate w białko, zawiera niewiele tłuszczu, dużą porcję witamin i składników mineralnych. W mięsie z kurczaka możemy znaleźć m.in. witaminy z grupy B, cynk, potas czy magnez. Drób charakteryzuje się delikatnymi włóknami i jest najczęściej pierwszym rodzajem mięsa włączanym w żywieniu niemowląt. Jest również stosowany jako element zdrowego stylu odżywiania i diet leczniczych. Chętnie sięgają po niego osoby aktywne, a także małe dzieci, osoby starsze i dorośli.
- Niskokaloryczne mięso z kurczaka cenią również osoby odchudzające się. Przykładowo 100g mięsa z piersi kurczaka dostarcza 99 kcal czyli kilka razy mniej niż taka sama ilość wieprzowiny. Nasuwa się tu prosty wniosek – jedząc kurczaka szybciej zrzucimy zbędne kilogramy niż jedząc kotlety wieprzowe. Aby drób jak najlepiej służył naszej sylwetce, przygotowujmy go beztłuszczowo np. w formie pieczonej, gotowanej czy duszonej. A jeśli już mamy ochotę na kurczaka smażonego, zapomnijmy o panierkach i starajmy się używać jak najmniejszych ilości tłuszczu.
- Dodatkowymi i często podkreślanymi atutami drobiu jest jego uniwersalność kulinarna i szybkość przygotowania. Mięso z kurczaka jest bardzo „wdzięcznym” produktem i może stanowić podstawę wielu dań – sałatek, drugich dań, zup, zapiekanek z dodatkiem drobiu czy pysznych domowych wędlin. Przygotowując drób pamiętajmy, by zawsze podawać go z dużą porcją świeżych warzyw.
Kurczaki w Polsce karmione są hormonami – MIT
To jedno z najczęstszych sformułowań pojawiających się w dyskusjach dietetycznych. Mit ten ma swój początek w przeszłości. Do 2006 roku prawo dopuszczało używanie tzw. antybiotykowych stymulatorów wzrostu, które przyspieszały wzrost kurczaków. Stąd pojawiło się i stale powraca przekonanie o obecności hormonów w mięsie kurczaka. Od prawie 10 lat producentów drobiu, obowiązuje zakaz stosowania tego rodzaju środków. W przypadku wspomnianego już kurczaka stosowanie się do tych wytycznych jest poparte atestem i potwierdzone przez Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt.
Każdy kurczak smakuje tak samo – MIT
Na smak mięsa wpływa wiele czynników. Kurczak, który przez całe swoje życie przebywał na małej przestrzeni będzie inaczej smakować niż ten, który może swobodnie biegać po podwórku. To samo dotyczy rodzaju paszy, którą był karmiony, stanu zdrowia, długości chowu, a także pochodzenia.
Mięso z Kurczaka Zagrodowego charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Nie jest „watowate”, lecz dobrze umięśnione. Ma cieńszą skórkę i mniej tłuszczu niż tradycyjny kurczak. Te wyjątkowe cechy Kurczaka Zagrodowego wynikają m.in. z dłuższego tzw. ekstensywnego chowu. Podczas gdy tradycyjne brojlery są chowane w okresie zaledwie kilku tygodni, czas wzrostu Zagrodowego jest dłuższy i wynosi nie mniej niż 56 dni. Okres ten jest wypełniony dużą aktywnością kurczaka (ma on więcej przestrzeni niż tradycyjne kurczaki) i odżywianiem dobrej jakości paszą.
Wszystkie kurczaki są karmione paszami GMO – MIT
W środowisku dietetyków opinie na temat żywności modyfikowanej genetycznie i jej wpływu na organizm są różne. Spór ten będzie prawdopodobnie trwał i być może dopiero kolejne lata przyniosą jednoznaczną odpowiedź. Niezależnie od tego, producenci drobiu mają dostęp do różnego rodzaju składników karmy.
Karma, którą żywione są Kurczaki Zagrodowe jest wytwarzana pod ścisłą, państwową kontrolą weterynaryjną oraz w zgodzie z systemem HACCP, który jest audytowany wewnętrznie. Skomponowana jest z surowców niemodyfikowanych genetycznie, wyłącznie pochodzenia roślinnego (do karmy nie są dodawane są surowce pochodzenia zwierzęcego). Skład takiej karmy jest dokładnie znany – Zagrodowy jest żywiony m.in. pszenicą, kukurydzą, pszenżytem, słonecznikiem, rzepakiem, a także grochem czy bobikiem. Dodatkowo mieszanki paszowe wzbogacane są w witaminy i minerały zapewniające prawidłowy wzrost i rozwój kurczaków.
Mięso z kurczaka jest dobre dla chorych – PRAWDA
Rosół z kurczaka to chyba jeden z najbardziej popularnych w Polsce posiłków, który podaje się osobom chorym, przeziębionym, wymagającym regeneracji. Mięso z kurczaka ma szerokie zastosowanie w dietoterapii. Stosujemy go m.in. w przypadku chorób przewodu pokarmowego – żołądka, wątroby, jelit, chorób układu krążenia, otyłości, cukrzycy i wielu innych. Głównymi atutami mięsa z kurczaka jest lekkostrawność, niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka.
Opracowanie: Halszka Sokołow – dietetyk,
Źródło: Marka Zagrodowy, Sedar S.A.