
Składniki:
- 800 g fileta halibuta ze skórą
- 100 g wędzonego oscypka owczego
- 1 bulionetka drobiowa
- 200 g rukwi wodnej
- 400 g buraków
- 200 g szalotki
- 400 g kaszy pęczak
- 100 ml miodu pitnego trójniaka
- 100 g suszonych borowików
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 50 g pestek dyni
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka papryki
- 100 ml oleju z pestek dyni
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
1. Halibuta umyj, osusz i pokrój na cztery właściwej wielkości steki. Mięso oprósz odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.
2. Grzyby umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na pył, wymieszaj z drobno posiekanym tymiankiem. W mieszance obtocz rybę, przyciskając mięso tak, aby przykleiło się jak najwięcej grzybów z ziołami.
3. Buraki umyj, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku (180°C przez ok. 40 minut).
4. Szalotkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, pęczak, ziele angielskie i liść laurowy.
5. Smaż chwilę, całość podlej 0,5 l wody i dodaj Bulionetkę Domową Drobiową.
6 .Kaszę gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje płyn. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie nadal twarda, podlej jeszcze 200 ml wody.
7. Pod koniec gotowania wlej miód pitny, dodaj sok z cytryny, masło i starty oscypek. Risotto z kaszy powinno mieć luźną konsystencję.