Zupa ze świeżych grzybów

Dzięki przyprawom schaby, drobiowe roladki i polędwiczki będą idealnie przyprawione, a dzięki bulionom - świąteczne zupy cechują się pełnią smaku. Podczas przyrządzania grzybowej pomoże Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Wzbogaci on także drugie dania – pulpety, gulasz lub pieczeń w sosie grzybowym. A oto propozycje szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na doskonałe jesienne zupy:

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Składniki:

  • świeże grzyby leśne lub pieczarki – 500 g
  • Bulion grzybowy Knorr – 2 szt.
  • makaron kokardki – 100 g
  • cebula – 1 szt.
  • tymianek świeży lub suszony – 2 łyżki
  • ząbek czosnku – 3 szt.
  • śmietanka – 250 ml
  • olej – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Umyj grzyby i pokrój na plasterki. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Przesmaż czosnek i cebulę na oleju. Posiekaj tymianek.
  3. Dodaj grzyby i smaż na złoto na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj tymianek, 1 l wody i Bulion Grzybowy Knorr, by zupa była bardzo aromatyczna. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 15 min.
  4. Dodaj śmietankę i kluski. Podawaj zupę z pietruszką zieloną i posiekanym tymiankiem.

bulion-grzybowy-3l_cmyk