
Składniki:
- świeże grzyby leśne lub pieczarki – 500 g
- Bulion grzybowy Knorr – 2 szt.
- makaron kokardki – 100 g
- cebula – 1 szt.
- tymianek świeży lub suszony – 2 łyżki
- ząbek czosnku – 3 szt.
- śmietanka – 250 ml
- olej – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Umyj grzyby i pokrój na plasterki. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Przesmaż czosnek i cebulę na oleju. Posiekaj tymianek.
- Dodaj grzyby i smaż na złoto na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj tymianek, 1 l wody i Bulion Grzybowy Knorr, by zupa była bardzo aromatyczna. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 15 min.
- Dodaj śmietankę i kluski. Podawaj zupę z pietruszką zieloną i posiekanym tymiankiem.