Kluski leniwe na słodko – szybko i uniwersalnie

Propozycja dla spragnionych smaków dzieciństwa i kuchni polskiej! Kluski leniwe sprawdzą się w deszczowe i chłodne dni, jak i w upalne, letnie wieczory.

Kluski leniwe na słodko – szybko i uniwersalnie

Uniwersalność dodatków daje możliwość eksperymentowania, a składników nie potrzeba wiele, żeby przygotować pożywny i szybki posiłek.

Kluski leniwe to przepis dla stęsknionych za smakami kuchni polskiej. Są też propozycją dla tych, którzy lubią zjeść smacznie i szybko. Przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kucharskich i wyszukanych składników. Zdecydowanie jest to tanie, uniwersalne w dodatkach i zaskakujące smakiem danie.

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu Mazurski Smak
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • roztopione masło extra Łaciate
  • ok. 350 g gęstej śmietany Łaciata 18%
  • cukier wanilinowy
  • cukier biały + opcjonalnie brązowy
  • 200 g mrożonych mieszanych owoców
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć twaróg z masłem, jajkiem i szczyptą soli.
  2. Przygotuj stolnicę i posyp ją mąką.
  3. Wyłóż masę na stolnice i dodaj resztę mąki pszennej oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.
  4. Połącz składniki, formując kulę.
  5. Podziel ciasto na cztery części i utwórz z każdej „wałek”, rozpłaszcz każdy nożem i pokrój na ukośne kawałki.
  6. Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem soli. Włóż kluski i gotuj przez ok. minutę.
  7. Połącz śmietanę z cukrem waniliowym i białym.
  8. Rozmroź owoce podgrzewając je w garnku, kiedy będą gotowe dodaj resztę mąki ziemniaczanej.
  9.  Wyłóż kluski na talerz i podawaj z dodatkami.