Uniwersalność dodatków daje możliwość eksperymentowania, a składników nie potrzeba wiele, żeby przygotować pożywny i szybki posiłek.
Kluski leniwe to przepis dla stęsknionych za smakami kuchni polskiej. Są też propozycją dla tych, którzy lubią zjeść smacznie i szybko. Przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kucharskich i wyszukanych składników. Zdecydowanie jest to tanie, uniwersalne w dodatkach i zaskakujące smakiem danie.
Składniki:
- 500 g tłustego twarogu Mazurski Smak
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- roztopione masło extra Łaciate
- ok. 350 g gęstej śmietany Łaciata 18%
- cukier wanilinowy
- cukier biały + opcjonalnie brązowy
- 200 g mrożonych mieszanych owoców
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć twaróg z masłem, jajkiem i szczyptą soli.
- Przygotuj stolnicę i posyp ją mąką.
- Wyłóż masę na stolnice i dodaj resztę mąki pszennej oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.
- Połącz składniki, formując kulę.
- Podziel ciasto na cztery części i utwórz z każdej „wałek”, rozpłaszcz każdy nożem i pokrój na ukośne kawałki.
- Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem soli. Włóż kluski i gotuj przez ok. minutę.
- Połącz śmietanę z cukrem waniliowym i białym.
- Rozmroź owoce podgrzewając je w garnku, kiedy będą gotowe dodaj resztę mąki ziemniaczanej.
- Wyłóż kluski na talerz i podawaj z dodatkami.