Inspiracja na Halloween: Straszny zielony makaron

Budzący grozę Straszny zielony makaron to idealna kuchenna inspiracja na Halloween. Ta sycąca propozycja zasmakuje każdemu!

Inspiracja na Halloween: Straszny zielony makaron

Polacy uwielbiają świętować, a Halloween to kolejna okazja by oddać się zabawie. W przygotowaniu odpowiedniej oprawy niezastąpione będzie straszne menu, które odda ducha obchodzonego święta. Poza niezliczonymi przekąskami na zimno, z powodzeniem zaskoczysz biesiadników także daniem głównym.

Składniki:

Makaron:

  • 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sos:

  • 200 g serka ricotta
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • mielony pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Oczy:

  • 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)
  • 50 g czarnych drylowanych oliwek

Przygotowanie:

Makaron:

  1. Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok.
  2. Z mąki i jajek zagnieść ciastona makaron.
  3. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy.
  4. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony.
  5. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości).
  6. Makaron gotować ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.

Sos:

  1. W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek.
  2. Dodać pomidory wraz z przyprawami,wymieszać i zagotować.
  3. Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać.
  4. Gotować na małym ogniu 15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
  5. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Oczy:

  1. Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka.
  2. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami.
  3. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach.
  4. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.

Smacznego!