Polacy uwielbiają świętować, a Halloween to kolejna okazja by oddać się zabawie. W przygotowaniu odpowiedniej oprawy niezastąpione będzie straszne menu, które odda ducha obchodzonego święta. Poza niezliczonymi przekąskami na zimno, z powodzeniem zaskoczysz biesiadników także daniem głównym.
Składniki:
Makaron:
- 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Sos:
- 200 g serka ricotta
- pół szklanki startego żółtego sera
- ½ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów (400 g)
- ½ łyżeczki cukru
- sól
- mielony pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Oczy:
- 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)
- 50 g czarnych drylowanych oliwek
Przygotowanie:
Makaron:
- Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok.
- Z mąki i jajek zagnieść ciastona makaron.
- Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy.
- Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony.
- Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości).
- Makaron gotować ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.
Sos:
- W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek.
- Dodać pomidory wraz z przyprawami,wymieszać i zagotować.
- Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać.
- Gotować na małym ogniu 15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
- Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Oczy:
- Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka.
- Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami.
- Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach.
- „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.
Smacznego!