Dziś polecamy wydawałoby się, proste danie, jednakże często okazuje się, że jest trudne, a kluski są ciągnące i niesmaczne. Ten przepis jest sprawdzony, więc polecamy!
Składniki:
- 150 g boczku surowego wędzonego
- Fix Kopytka czy leniwe Knorr
- 0,3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 450 ml wody
Sposób przygotowania:
- Fix Knorr, dla nadania smaku, połącz z 450 mililitrami wody. Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
- Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Spłaszcz ją delikatnie w dłoniach i palcem zrób w środku wgłębienie.
- Uformowane kluski śląskie gotuj w lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut.
- Boczek oraz cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
- Dodaj kluski śląskie oraz posiekany szczypiorek.