Kluski śląskie ze skwarkami

Kluski śląskie to wyjątkowe kluski ziemniaczane. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków i mąki. Najsmaczniejsze rzecz jasna na Śląsku.

kluski-slaskie-ze-skwarkami
Kluski śląskie ze skwarkami

Dziś polecamy wydawałoby się, proste danie, jednakże często okazuje się, że jest trudne, a kluski są ciągnące i niesmaczne. Ten przepis jest sprawdzony, więc polecamy!

Składniki:

  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • Fix Kopytka czy leniwe Knorr
  • 0,3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 450 ml wody

Sposób przygotowania:

  1.  Fix Knorr, dla nadania smaku, połącz z 450 mililitrami wody. Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.
  2.  Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
  3.  Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Spłaszcz ją delikatnie w dłoniach i palcem zrób w środku wgłębienie.
  4.  Uformowane kluski śląskie gotuj w lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut.
  5.  Boczek oraz cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
  6.  Dodaj kluski śląskie oraz posiekany szczypiorek.