Chrupiące warzywa z woka -w roli głównej marchewka

Marchewka, obok, ziemniaka, to jedno z najpopularniejszych warzyw. Jak powszechnie wiadomo, jest skarbnicą przeciwutleniaczy i najbogatszym źródłem beta-karotenu, czyli witaminy A, która odpowiada m.in. za prawidłową kondycję narządu wzroku.

Chrupiace warzywa z woka

Marchew jest także nośnikiem kwasu foliowego i witamin z grupy B, które wpływają dobroczynnie na układ nerwowy oraz poprawiają metabolizm i wykazują właściwości antyrakowe. Włókna pokarmowe marchwi wspomagają z kolei trawienie i leczenie niestrawności, a znajdujące się w niej mikro- i makroelementy oraz flawonoidy opóźniają procesy starzenia się organizmu i mają dobroczynny wpływ na skórę, paznokcie oraz włosy. Wracając jednak do kuchni.

Duszona, gotowana, smażona czy pieczona to już kwestia indywidualnych preferencji. Najważniejsze,  aby zagościła w naszym codziennym menu na stałe.

Chrupiące warzywa z woka

Składniki:

  • 2 małe marchewki
  • 200 g żółtego buraka
  • 200 g żółtej marchwi
  • 2 małe cukinie
  • 100 g groszku cukrowego
  • 8 szparagów
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Składniki na sos:

  • 1 orzech laskowy
  • ½ pęczka kolendry
  • 20 gałązek pietruszki
  • 2 gałązki mięty
  • 1 mała biała cebula
  • 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa masła
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. W woku rozgrzać oliwę i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman.
  2. Dodać marchewki, buraka oraz żółtą marchew i gotować przez 8 minut na średnim ogniu, nie zapominając o mieszaniu.
  3. Następnie dodać cukinię, groszek i szparagi. Gotować jeszcze przez 6 minut, co jakiś czas mieszając (warzywa powinny pozostać chrupiące).
  4. Rozdrobnić orzech laskowy. Zioła na sos umyć i posiekać, cebulę obrać i również posiekać, a następnie dodać do miski razem z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, oliwą i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszać.
  5. Gorące jarzyny włożyć do miski, zalać sosem, posypać rozdrobnionym orzechem laskowym i od razu podawać.
  6. Propozycja podania: potrawę można serwować w towarzystwie komosy ryżowej lub orkiszu.