Marchew jest także nośnikiem kwasu foliowego i witamin z grupy B, które wpływają dobroczynnie na układ nerwowy oraz poprawiają metabolizm i wykazują właściwości antyrakowe. Włókna pokarmowe marchwi wspomagają z kolei trawienie i leczenie niestrawności, a znajdujące się w niej mikro- i makroelementy oraz flawonoidy opóźniają procesy starzenia się organizmu i mają dobroczynny wpływ na skórę, paznokcie oraz włosy. Wracając jednak do kuchni.
Duszona, gotowana, smażona czy pieczona to już kwestia indywidualnych preferencji. Najważniejsze, aby zagościła w naszym codziennym menu na stałe.
Chrupiące warzywa z woka
Składniki:
- 2 małe marchewki
- 200 g żółtego buraka
- 200 g żółtej marchwi
- 2 małe cukinie
- 100 g groszku cukrowego
- 8 szparagów
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Składniki na sos:
- 1 orzech laskowy
- ½ pęczka kolendry
- 20 gałązek pietruszki
- 2 gałązki mięty
- 1 mała biała cebula
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżka stołowa masła
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. W woku rozgrzać oliwę i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman.
- Dodać marchewki, buraka oraz żółtą marchew i gotować przez 8 minut na średnim ogniu, nie zapominając o mieszaniu.
- Następnie dodać cukinię, groszek i szparagi. Gotować jeszcze przez 6 minut, co jakiś czas mieszając (warzywa powinny pozostać chrupiące).
- Rozdrobnić orzech laskowy. Zioła na sos umyć i posiekać, cebulę obrać i również posiekać, a następnie dodać do miski razem z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, oliwą i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszać.
- Gorące jarzyny włożyć do miski, zalać sosem, posypać rozdrobnionym orzechem laskowym i od razu podawać.
- Propozycja podania: potrawę można serwować w towarzystwie komosy ryżowej lub orkiszu.