Kolorowy bigos z ogórków kiszonych

Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego mięsa.

kolorowy bigos
Kolorowy bigos z ogórków kiszonych

To możliwe! Potrzebne będą ogórki kiszone, pieczarki, kiełbasa, cebule i pomidory. Potrawę najlepiej doprawić natką pietruszki i pieprzem:

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 duże pomidory
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody-wrzątek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Pokrój kiełbasę, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na pół i posiekaj połowy wzdłuż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.
2. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki oraz pomidory.
3. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.
4. Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.
5. Następnie wlej rosół. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne) i duś przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natką pietruszki.