W ostatnich dniach pogoda nas nie rozpieszcza – na przemian występują wysokie temperatury i intensywny deszcz, a na dodatek ciągle doskwiera nam duchota. W takie dni najczęściej nie mamy ochoty na przygotowywanie skomplikowanych, ciepłych potraw, stąd idealnym pomysłem na obiad lub kolację jest chłodnik ogórkowo-miętowy. Ta aksamitna zupa na bazie ogórka i jogurtu naturalnego z pewnością nasyci nasze podniebienie, a dzięki chrupiącym grzankom chłodnik będzie pożywnym daniem. Świeży szczypiorek i aromatyczna mięta dodadzą mu wyrazistego smaku i prawdziwego orzeźwienia.
Ilość porcji: 4
Składniki na chłodnik ogórkowo-miętowy:
- 700 g ogórków zielonych
- 1 ząbek czosnku
- średni pęczek mięty
- ½ pęczka szczypioru
- 800 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- bagietka do odpieku
Sposób przygotowania:
- Ogórki obrać i pokroić w kostkę, później obrać czosnek obrać oraz przecisnąć go przez praskę, szczypiorek drobno pokroić.
- Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji.
- Ogórki, czosnek, jogurt naturalny oraz miętę zmiksować blenderem, następnie doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Dodać szczypiorek i wymieszać, potem wstawić całość do lodówki na około godzinę.
- Bagietkę pokroić w kromki i zapiec w piekarniku, aż uzyskają lekko złocisty kolor.
- Podawać ją jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.
Smacznego!