Idealny na duszny dzień! Przepis na chłodnik ogórkowo-miętowy

Aksamitny chłodnik ogórkowo-miętowy jest świetnym pomysłem na obiad w gorące i duszne. Sprawdź prosty przepis na to orzeźwiające danie!

chłodnik ogórkowo-miętowy
Idealny na duszny dzień! Przepis na chłodnik ogórkowo-miętowy

W ostatnich dniach pogoda nas nie rozpieszcza – na przemian występują wysokie temperatury i intensywny deszcz, a na dodatek ciągle doskwiera nam duchota. W takie dni najczęściej nie mamy ochoty na przygotowywanie skomplikowanych, ciepłych potraw, stąd idealnym pomysłem na obiad lub kolację jest chłodnik ogórkowo-miętowy. Ta aksamitna zupa na bazie ogórka i jogurtu naturalnego z pewnością nasyci nasze podniebienie, a dzięki chrupiącym grzankom chłodnik będzie pożywnym daniem. Świeży szczypiorek i aromatyczna mięta dodadzą mu wyrazistego smaku i prawdziwego orzeźwienia.

Ilość porcji: 4

Składniki na chłodnik ogórkowo-miętowy:

  • 700 g ogórków zielonych
  • 1 ząbek czosnku
  • średni pęczek mięty
  • ½ pęczka szczypioru
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka do odpieku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, później obrać czosnek obrać oraz przecisnąć go przez praskę, szczypiorek drobno pokroić.
  2. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji.
  3. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny oraz miętę zmiksować blenderem, następnie doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Dodać szczypiorek i wymieszać, potem wstawić całość do lodówki na około godzinę.
  5. Bagietkę pokroić w kromki i zapiec w piekarniku, aż uzyskają lekko złocisty kolor.
  6. Podawać ją jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.
    Smacznego!