
Znajdują one też odzwierciedlenie w kuchni tajskiej – jednej z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie.
Krathong (mieczki z ciasta)
Składniki:
Przesiana mąka ½ filiżanki
– Mąka ryżowa ½ filiżanki
– Sól ½ łyżeczki
– Cukier 1 łyżeczka
– żółtko jajo 1
– Olej roślinny 1 łyżka
– Sok z limonki ½ filiżanki
– Woda ½ filiżanki
Wykonanie ciasta
1. Połącz obie mąki, dodaj żółtko jaja, sól, cukier, sok z limonki i wodę. Bardzo dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Przecedź przez sito i zostaw na 20 minut.Smażenie miseczki (Krathong)
Smażenie miseczki (Krathong)
1. Rozgrzej w garnku olej roślinny i włóż do niego foremki do babeczek, aby je ogrzać. Kiedy będą
gorące, wyjmij je i odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.
2. Gorące foremki napełnij ciastem, tak aby pokrywało ich wewnętrzne ścianki i włóż do garnka z
gorącym olejem.
3. Smaż w głębokim tłuszczu aż ciasto stanie się chrupkie. Po kilkudziesięciu sekundach ciasto
powinno odkleić się od foremki.
4. Kontynuuj smażenie miseczek do uzyskania złotego koloru. Potem wyjmij je z garnka i zostaw do odsączenia na papierze.
5. Gotowe miseczki należy trzymać pod przykryciem.
Farsz
Składniki
– Ziarna kukurydzy 4 kolby
– Marchew (pokrojona w kostkę) ½ filiżanki
– Nasiona grochu cukrowego ½ filiżanki
– Drobno posiekana pierś kurczaka 200 gramów
– Roztarty korzeń pietruszki z czosnkiem i pieprzem 2 łyżeczki
– Sól 1 łyżeczka
– Cukier 1-2 łyżki
– Mleko skondensowane ½ filiżanki
– Olej do smażenia 3 łyżki
– Liście pietruszki/ czerwona papryka do dekoracji
Wykonanie farszu
1. W garnku rozgrzej mocno olej i włóż masę z korzenia pietruszki, czosnku i pieprzu.
2. Smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć i dodaj kurczaka.
3. Kiedy kurczak się usmaży, dodaj kukurydzę i marchew.
4. Wymieszaj dobrze, dodaj trochę cukru, sól i skondensowane mleko.
5. Spróbuj i dopraw do smaku. Zdejmij z patelni i zostaw do wystygnięcia.
6. Napełnij farszem miseczki z ciasta, udekoruj liśćmi pietruszki i czerwoną pokrojoną papryką.