Danie z krewetkami? Wcale nie musi być skomplikowane! Na pewno nie z tym przepisem.
Składniki (4 porcje):
• 1 opakowanie ryżu dzikiego
• 800 g krewetek (waga przed obraniem)
• ok. 600 ml mleczka kokosowego
• 250 g pomidorów koktajlowych
• 2 liście limonki (opcjonalnie)
• 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
• 1–2 łyżki zielonej pasty curry
• 2 limonki
• sól, pieprz
• 1 łyżka oleju kokosowego
Propozycja podania:
• 1 opakowanie mieszanki sałat
• oliwa z oliwek
• sok z limonki
• sól
• pieprz
• liście mięty
• limonka
• papryczka chilli
Wykonanie
1. Ugotuj ryż dziki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Smacznego!