Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem to wykwintne, a zaraz proste w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem
Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem

Danie z krewetkami? Wcale nie musi być skomplikowane! Na pewno nie z tym przepisem.

Składniki (4 porcje):

•    1 opakowanie ryżu dzikiego
•    800 g krewetek (waga przed obraniem)
•    ok. 600 ml mleczka kokosowego
•    250 g pomidorów koktajlowych
•    2 liście limonki (opcjonalnie)
•    100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
•    1–2 łyżki zielonej pasty curry
•    2 limonki
•    sól, pieprz
•    1 łyżka oleju kokosowego

Propozycja podania:

•    1 opakowanie mieszanki sałat
•    oliwa z oliwek
•    sok z limonki
•    sól
•    pieprz
•    liście mięty
•    limonka
•    papryczka chilli

Wykonanie

1. Ugotuj ryż dziki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.

Smacznego!