Krupnik a’la leczo

Krupnik to zupa gotowana na wywarze z warzyw lub mięsa, z ziemniakami, zasypana kaszą. A może spróbujecie przygotować krupnik inaczej?

krupnik-ala-leczo
Krupnik a’la leczo

Składniki:

  • 1,7 litrów wody
  • Bulionetka wołowa Knorr
  • Sos pomidorowy Knorr
  • 15 dag kaszy manny
  • 10 dag makaronu typ muszelki 
  • 2 cebule 
  • 10 dag czerwonej papryki
  • 10 dag kiełbasy
  • 0,5 szklanki śmietany
  • pieprz
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar z wody i bulionetki Knorr, dzięki której uzyskasz wyśmienity smak. Wymieszaj kaszę z niewielką ilością zimnego wywaru. Następnie wlej do pozostałego wywaru. Gotuj na małym ogniu często mieszając.
2. Po 10 minutach włóż makaron.
3. Cebule i paprykę pokrój w kostkę i usmaż. Pokrój kiełbasę.
4. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną kiełbasę.
5. Następnie całość dodaj do zupy.
6. W gotującej się zupie rozprowadź Sos pomidorowy Knorr, wlej śmietanę, dopraw do smaku i chwilę pogotuj. Krupnik a’ la leczo podawaj zaraz po przygotowaniu.