Imprezowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Na każdej imprezie nie może zabraknąć sałatek. Wybierając się do przyjaciół czy rodziny na imprezę karnawałową, można przyrządzić ją według przepisu na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem.

imprezowa-salatka-z-tunczykiem

Będzie prosto! „Wystarczy, że przygotujesz do niej jajka gotowane na twardo i sięgniesz po gotowego tuńczyka z puszki. Smak tych składników doskonale uzupełni sałata rzymska oraz pokrojone w talarki oliwki” – podpowiada szef kuchni Knorr.

Składniki:

  •     sałata rzymska
  •     tuńczyk z puszki
  •     Sos sałatkowy włoski Knorr
  •     2 łyżki oliwek czarnych
  •     4 jajka
  •     pęczek bazylii
  •     3 łyżki oliwy z oliwek
  •     3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odcedź, oliwki pokrój w krążki.
  2. Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.
  3. Sałatę rzymską porwij w niewielkie kawałki i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem Knorr.
  4. Na sałacie ułóż dekoracyjnie odsączone mięso tuńczyka, pokrojone jajka. Całość posyp oliwkami i udekoruj listkami bazylii.