Kurczak cajun z kaszą jaglaną

Tabasco to meksykański sos, którego receptura nie zmieniła się od XIX wieku. Do jego produkcji wykorzystuje się dojrzałe papryczki i ocet winny.

kurczak cajun z kasza jaglana
Kurczak cajun z kaszą jaglaną

Sos idealnie pasuje do mięsa, zwłaszcza do kurczaka. Aby złagodzić jego ostry smak, można przyrządzić kurczaka cajun z kaszą jaglaną. Do jego przygotowania potrzebna będzie słodka papryka, cebula, oliwa z oliwek, kolendra i pomidorki koktajlowe:

Składniki:

  • 700 g udka z kurczaka (bez kości i skóry)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • seler naciowy
  • słodka czerwona papryka
  • cebula
  • 2 pomarańcze
  • łyżeczka tabasco
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek kolendry
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a z pomarańczy wytnij segmenty.
  2. Udka z kurczaka oprósz obficie Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać aromatu, wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że mięso będzie soczyste.
  3. Zamarynowane kawałki mięsa obtocz dodatkowo w mące. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przełóż na bok.
  4. Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj na ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła. Całość gotuj chwilę pod przykryciem.