Zielone miniplacuszki z owocami

Słyszałyście o mocy afrodyzjaków? Nieoczywistym produktem, który zalicza się do tej listy jest szpinak. Przed wami zielone placuszki!

Składniki:

  • 90 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 140 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy rafinowany)
  • owoce do dekoracji
  • miód lub syrop klonowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko, jajka, olej, ekstrakt z wanilii i miód.
  2. Dodać szpinak i dokładnie zmiksować. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  3. Nakładać łyżką małe porcje ciasta na rozgrzaną patelnię pokrytą tłuszczem. Po pojawieniu się bąbelków na cieście obrócić na drugą stronę.

Serwować najlepiej ze świeżymi owocami, miodem lub syropem klonowym i pięknym uśmiechem.