Składniki:
- 90 g Szpinaku młodego marki Eisberg
- 140 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 130 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki oleju roślinnego
- tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy rafinowany)
- owoce do dekoracji
- miód lub syrop klonowy do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko, jajka, olej, ekstrakt z wanilii i miód.
- Dodać szpinak i dokładnie zmiksować. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Nakładać łyżką małe porcje ciasta na rozgrzaną patelnię pokrytą tłuszczem. Po pojawieniu się bąbelków na cieście obrócić na drugą stronę.
Serwować najlepiej ze świeżymi owocami, miodem lub syropem klonowym i pięknym uśmiechem.