Kurczak curry z ciecierzycą

Czasem nie lubimy zmieniać naszych nawyków żywieniowych. Przepis na kurczaka curry z ciecierzycą to dowód na to, że czasem warto przełamać swoje uprzedzenia do nowych potraw.

Kurczak curry z ciecierzycą

Składniki:

  • biodro z kurczaka bez skóry i kości – 700 gramów
  • mleko kokosowe – 1 puszka
  • pomidory pelati – 1 puszka
  • cebula – 2 sztuki
  • ząbek czosnku – 2 sztuki
  • zielony groszek – 200 gramów
  • marchew – 200 gramów
  • zielona fasolka szparagowa – 200 gramów
  • ciecierzyca z puszki – 200 gramów
  • Curry Knorr – 1 opakowanie
  • Goździki z Indonezji Knorr – 3 sztuki
  • kawałek kory cynamonu – 2 sztuki
  • olej roślinny – 50 mililitrów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka podsmaż i zdejmij z patelni.
  2. W tym samym naczyniu podsmaż goździki i cynamon, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pokrojone w kostkę cebulę i marchew.
  3. Smaż, aż warzywa delikatnie zarumienią się.
  4. Wtedy dodaj czosnek, kmin rzymski i Curry Knorr. Smaż dalej, aż przyprawy zaczną się przyklejać do dna garnka.
  5. Wówczas wlej mleko kokosowe i pomidory z puszki oraz dodaj podsmażone mięso.
  6. Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min. do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  7. Wtedy dodaj pozostałe warzywa i gotuj jeszcze 10 min.