Potrawy pełne pikantnych przypraw czy egzotycznych dodatków nieraz zaskakują, nie tylko oryginalnym połączeniem smaków, ale i apetycznym wyglądem. Już dziś zaprośmy azjatyckie dania na swoje stoły.
Składniki:
- 1 opakowanie przyprawy Koreański Grill Knorr
- 1 łyżeczka soli
- 3 świeże lub mrożone śliwki renklody
- 80 ml sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 cm kłącza imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 50 g orzechów nerkowca lub ziemnych
- 1 marchewka
- pół żółtej papryki
- pół zielonej papryki
- 50 ml octu ryżowego
- 1 limonka
- 1 łyżka miodu
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 100 g suszonych grzybów shitake
- 2 łyżki pasty z czerwonego chili lub świeżego chili
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Pokrojonego na kawałki kurczaka oprósz przyprawą Koreański Grill Knorr i solą. Zostaw w lodówce pod przykryciem na minimum 12 godzin.
- Obierz marchewkę i pokrój ją w półplastry, a papryki w paseczki. Posiekaj czosnek, chili, na tarce zetrzyj imbir, pokrój w piórka dymki, a szczypiorek na kawałki o wielkości 1 cm. Usuń pestki ze śliwek, wyciśnij sok z limonki. Zalej wrzątkiem grzyby, odstaw je na bok. Kiedy zmiękną – pokrój je w cienkie paski, a orzechy upraż na suchej patelni.
- Zmiksuj ze sobą sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i sok z limonki. Następnie dodaj czosnek, chili, imbir, miód i śliwki. Miksuj wszystko razem, a powstały sos gotuj, stale mieszając, aż do momentu zgęstnienia.
- Mięso oprósz mąką ziemniaczaną, smaż w woku na gorącym oleju rzepakowym i odstaw na bok. Na tej samej patelni smaż przez chwilę cebulę, grzyby, paprykę i marchew. Smaż całość przez chwilę. Kiedy warzywa zrobią się szkliste, dodaj sos, kurczaka oraz orzechy. Całość gotuj 3-5 minut, mieszając co jakis czas. Danie serwuj z ryżem.