
Składniki:
- 200 g brązowej soczewicy
- 3 ząbki czosnku Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew)
- 3 pomidory bawole serce
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe
- Kilka ziaren pieprzu
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
- Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj namoczoną wcześniej soczewicę, liście laurowe oraz pieprz i sól. Gotuj przez około 40-60 min, do miękkości.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Rozgrzej w garnuszku masło i oliwę.
- Dodaj posiekany czosnek, pokrojoną włoszczyznę, szalotkę oraz pomidory. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, podsmaż warzywa na złoty kolor.
- Następnie dodaj 200 ml wywaru z soczewicy i duś pod przykryciem około 20 minut. Tak powstały sos dodaj do gotującej się soczewicy i połącz składniki. Doprowadź do wrzenia
i dopraw do smaku.