Każdy, nawet początkujący kucharz ma w swoim repertuarze danie popisowe. Taka potrawa jest prosta, ale efektowna i zawsze się udaje. Ważny jest pomysł i dobór wysokiej jakości składników. Delikatny kurczak z dynią i soczystą żurawiną, podkręcone szałwią i ostrą papryczką to uczta godna… Twoich gości!
Kurczak z dynią – składniki:
- dynia piżmowa i hokkaido 1 kg
- kurczak cały 1 szt.
- żurawina Bakalland 100 g
- opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g
- białe wino 100 ml
- miód 1 łyżka
- cebula 3 szt.
- czosnek 1 ząbek
- papryczka chilli 1 szt.
- sól
- pieprz
- szałwia świeża
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii.
- Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny.
- Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowatości możemy również dodać Złote owoce.
- Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy.
- W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą.
- Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut.
- Potrawę podajemy z pieczywem.