Jesień to końcówka sezonu grzybowego, dlatego warto po raz ostatni przed zimą spróbować przepisu na grzyby. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.
Składniki:
- 200 g świeżych kurek
- 1 łyżka masła
- 200 g serka topionego
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- 100 g sera żółtego
- 100 g gotowego ciasta francuskiego
- pieprz czarny i sól do smaku
Kurki serowo tymiankowe – sposób przygotowania:
- Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem
- Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości
- Posypać utartym serem żółtym, a na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie
- Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni, przez ok. 12 minut
Smacznego!