Zupa z dyni z serkiem topionym

zupa z dyni

Jesienna słota i zimno, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie.

Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na rozgrzewkę wystarczy porcja smacznej i pożywnej zupy, która natychmiast poprawi nastrój.

Przygotowując ją najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa, a takim jest z pewnością dynia. Idealnie o tej porze roku sprawdzi się zupa dyniowa zagęszczona, zamiast śmietany, kremowym serkiem topionym.

Optymistyczny kolor, zniewalający aromat, czyli przepis na zupę z dyni z serkiem topionym i imbirem

Składniki
1 kg dyni
1 duża cebula
kawałek korzenia imbiru – ok. 3 cm
2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (2×100 g)
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól
Przygotowanie:

5 kroków do pysznej zupy

1. Dynię przekrajamy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę.
2. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.
3. Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.
4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut aż dynia będzie miękka.
5. Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione, które świetnie zagęszczą konsystencję. Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.

Wskazówka:
Jeśli urządzasz jesienne przyjęcie i chcesz zachwycić gości, możesz w oryginalny sposób podać zupę i zrobić swojego rodzaju wazę z dyni. W tym celu wybierz warzywo bez plam i skaz na skórce, tak żeby ustawione prosto nie przewracało się. Dynię wcześniej umyj
w gorącej wodzie, a następnie zetnij od góry na wysokości ok 4 cm. W ten sposób powstanie pokrywka do wazy. Łyżką wybierz ze środka pestki i miąższ.