Składniki: (4 porcje)
- 60 g orzechów włoskich,
łuskanych - 30 g natki pietruszki, tylko liście
- 20 – 40 g liści mięty, świeżych
- 250 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g kaszy bulgur
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 350 g pomidorów, pokrojonych w
ok. 1 cm kostkę - 25 g soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego - 15 g soku z pomarańczy, świeżo
wyciśniętego - 1 szczypta pieprzu czarnego,
mielonego - 4 łyżki pestek granatu, do
dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią odważone orzechy, uprażyć,
odstawić. - Do blendera włożyć natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić. Przełożyć do miski, odstawić.
- Uprażone na patelni orzechy rozdrobnić. Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła.
- Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę bulgur, gotować według wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną kaszę w razie
potrzeby odcedzić, przełożyć do miski z rozdrobnionymi
wcześniej ziołami i orzechami, odstawić. - Do blendera włożyć cebulę, rozdrobnić.
- Do miski z sałatką dodać rozdrobnioną cebulę, pomidory, sok z
cytryny, sok z pomarańczy, 1 łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać. - Udekorować pestkami granatu.