Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami!

Jeśli planujemy przygotowanie obiadu dla rodziny lub spotkania z przyjaciółki z kuchnią bliskowschodnią zacznijmy od tabbouleh – najpopularniejszej sałatki, podawanej jako mezze. 

jedzenie
Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami!

Składniki: (4 porcje)

  • 60 g orzechów włoskich,
    łuskanych
  •  30 g natki pietruszki, tylko liście
  • 20 – 40 g liści mięty, świeżych
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g kaszy bulgur
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 350 g pomidorów, pokrojonych w
    ok. 1 cm kostkę
  • 25 g soku z cytryny, świeżo
    wyciśniętego
  • 15 g soku z pomarańczy, świeżo
    wyciśniętego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego,
    mielonego
  • 4 łyżki pestek granatu, do
    dekoracji

Sposób przygotowania:

  1.  Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią odważone orzechy, uprażyć,
    odstawić.
  2. Do blendera włożyć natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić. Przełożyć do miski, odstawić.
  3. Uprażone na patelni orzechy rozdrobnić. Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła.
  4.  Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę bulgur, gotować według wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną kaszę w razie
    potrzeby odcedzić, przełożyć do miski z rozdrobnionymi
    wcześniej ziołami i orzechami, odstawić.
  5.  Do blendera włożyć cebulę, rozdrobnić.
  6. Do miski z sałatką dodać rozdrobnioną cebulę, pomidory, sok z
    cytryny, sok z pomarańczy, 1 łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać.
  7. Udekorować pestkami granatu.