Szybkie i proste tagliatelle z groszkiem

szybkie i proste tagiatele z groszkiem
Szybkie i proste tagliatelle z groszkiem

Cannelloni, farfalle, penne – to tylko niektóre rodzaje włoskich makaronów. Jednym z najbardziej popularnych jest tagliatelle, który idealnie komponuje się z wieloma rodzajami sosów i większością dodatków.

Składniki:

  • 1 puszka groszku marki Sandra
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml śmietany kwaśniej
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 porcje  makaronu tagiatelle
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy odcedzony groszek i dusimy przez około 5 minut.
  2. Po tym czasie do garnka dodajemy śmietanę cały czas mieszając i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  3. Następnie gotujemy tagliatelle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do garnka.
  4. Następnie dodajemy groszek w śmietanie i dokładnie mieszamy go z makaronem.
  5. Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Talerz dekorujemy startą gałką muszkatołową.