Cannelloni, farfalle, penne – to tylko niektóre rodzaje włoskich makaronów. Jednym z najbardziej popularnych jest tagliatelle, który idealnie komponuje się z wieloma rodzajami sosów i większością dodatków.
Składniki:
- 1 puszka groszku marki Sandra
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml śmietany kwaśniej
- 10 suszonych pomidorów
- 2 porcje makaronu tagiatelle
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W garnku roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy odcedzony groszek i dusimy przez około 5 minut.
- Po tym czasie do garnka dodajemy śmietanę cały czas mieszając i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Następnie gotujemy tagliatelle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do garnka.
- Następnie dodajemy groszek w śmietanie i dokładnie mieszamy go z makaronem.
- Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Talerz dekorujemy startą gałką muszkatołową.