Coraz więcej osób poszukuje też nowych, inspirujących pomysłów na dania z udziałem grzybów. Mięsa, świeże warzywa, kasze czy makarony – składników, z którymi możemy łączyć grzyby jest dużo. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem powinniśmy zadbać, by wszystkie produkty były wysokiej jakości. Tylko w ten sposób podkreślimy charakterystyczny smak i aromat grzybów. Doskonałym wyborem będzie np. makaron.
Składniki:
- Makaron Lubella Wstążki Długie 1 opakowanie
- borowiki 600g
- płatki parmezanu 50g
- cebula 1 sztuka
- estragon 1 pęczek
- białe wino 120ml
- śmietana 36% 300ml
- masło 50g
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.
- Grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu – nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino – na mocnym ogniu, by alkohol odparował.
- Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj, aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.
Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.