O… serniku!

Choć każda gospodyni ma na niego swój sprawdzony sposób, istnieje kilka charakterystycznych cech, które świadczą o tym, że sernik udał się doskonale. Lekki, wilgotny i puszysty – po prostu pyszny!

sernik
O… serniku!

Wzbogacony o bakalie, owoce lub orzechy, stanowi prawdziwy rarytas wśród słodkości. Jako bazę do jego przygotowania wykorzystać możemy m.in. kruchy spód, herbatniki lub biszkopt. Do tego odpowiednio przyrządzona masa serowa, polewa czekoladowa lub słodka kruszonka. Taki sernik z pewnością zachwyci wszystkich naszych gości podczas wspólnego spotkania przy stole.

American cheesecake

Składniki:

  • kostka do pieczenia – 150 gramów
  • cukier – 100 gramów
  • posiekane migdały – 250 gramów
  • mąka – 0.5 szklanek
  • twaróg sernikowy – 1 kilogram
  • cukier puder – 1.5 szklanek
  • jajko – 6 sztuk
  • laska wanilii – 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • śmietanka 30% – 0.5 szklanek
  • cytryna – 1 sztuka
  • śmietana 18% – 200 mililitrów
  • cukier puder – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 sztuka
  • biała czekolada – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

1. Kostkę do pieczenia rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownicę posmaruj margaryną i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
2. Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
3. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
4. Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150°C. Wystudź.
5. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
6. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).