Makaron zapiekany w dyni to przepyszne, jesienne danie. Oprócz królowej tej pory roku, znajdziemy w nim kurczaka, pora, ser i mnóstwo ziół, które nadadzą potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Szałwia jest znana ze swoich właściwości bakteriobójczych i leczniczych, a bazylia zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii, dlatego warto ją spożywać w przypadku niestrawności. Ponadto ma właściwości rozkurczowe, kojące i niweluje nadmiar gazów z organizmu.
Makaron zapiekany w dyni
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 400 gramów makaronu papardelle
- 300 gramów mięsa z udka kurczaka
- 300 mililitrów śmietany 30% np. od OSM Piątnica
- 2 średnie pory
- 300 gramów miąższu z dyni
- 3 łyżki masła
- 6 listków świeżej szałwii
- 10 listków świeżej bazylii
- 100 gramów tartego żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Z dyni wytnij pokrywkę, wydrąż środek, wysmaruj wnętrze olejem i podpiecz w piekarniku w 160°C przez ok. 20 minut.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i zahartuj zimną wodą.
- Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz do smaku, a następnie podsmaż na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor.
- Następnie dodaj pokrojonego w półkrążki pora (bez mocno zielonych części) masło i cząstki miąższu z wydrążonej dyni. Całość podduszaj przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
- Do tego dodaj wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię i bazylię. Całość wymieszaj.
- Nafaszeruj dynię, posyp serem, przykryj dyniową pokrywką i piecz w piekarniku w 180°C przez ok. 30-40 minut.