Marchewka z groszkiem z nutą imbiru i pomarańczy

marchewka z groszkiem i imbirem

Kiedy robi się zimniej, chętniej sięgamy po rozgrzewające nas potrawy. Warzywa przygotowane na ciepło mogą posłużyć jako dodatek do głównego dania lub samemu stać się głównym elementem posiłku.

Marchewka z groszkiem to niezwykle dobrana para. Jeszcze korzystniejsze więzi między nimi zapewni Sos do warzyw na ciepło do marchewki z groszkiem Knorr, który podkreśli smak tych składników. Dodajmy jeszcze odrobinę imbiru, a potrawa idealnie nas rozgrzeje:

Marchewka z groszkiem z nutą imbiru i pomarańczy
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
– mrożona marchewka z groszkiem – 450 g
– Sos do warzyw na ciepło do marchewki z groszkiem Knorr – 1 opakowanie
– masło lub margaryna – 2 łyżki
– świeży imbir – mały kawałek
– pomarańcza – 1 sztuka
– miód – 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Ugotuj mrożoną marchewkę z groszkiem, a następnie odcedź. Zachowaj pięć łyżek wody z gotowania.
Posiekaj imbir i podsmaż go na rozgrzanym tłuszczu wraz z warzywami.
Dodaj wyciśnięty sok i otartą skórkę z pomarańczy.
Podlej wodą, która pozostała z gotowania, dodaj sos Knorr, by danie było wyraziste w smaku, i dokładnie wymieszaj.
Dopraw łyżką miodu i trzymaj na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Serwuj od razu po przygotowaniu, na przykład jako dodatek do dań z mięs lub ryb.