Bób z czosnkiem i oliwą

Bób z oliwąSkładniki:

  • 500 g bobu

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • Sól, pieprz do smaku

  • Sok z połowy cytryny

  • Świeża natka pietruszki

Przepis na bób z oliwą

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i obieramy ze skórki (jeśli używamy młodego bobu, nie ma potrzeby go obierać).

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez 1-2 minuty, aż się zrumieni.

  3. Do patelni dodajemy ugotowany bób i podsmażamy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

  5. Podajemy jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie na lekką kolację.

To proste danie jest pełne smaku i wartości odżywczych – idealne na wiosenne dni!