Składniki:
500 g bobu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Sok z połowy cytryny
Świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i obieramy ze skórki (jeśli używamy młodego bobu, nie ma potrzeby go obierać).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez 1-2 minuty, aż się zrumieni.
Do patelni dodajemy ugotowany bób i podsmażamy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Podajemy jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie na lekką kolację.
To proste danie jest pełne smaku i wartości odżywczych – idealne na wiosenne dni!