
Składniki:
- 8 sztuk marchwi
- 2 ziemniaki
- 2 sztuki bulionu na włoszczyźnie
- 1 łyżka masła
- 1 czerwona cebula
- 2 sztuki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka kuminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka imbiru
- 250 mililitrów śmietany 18%
- 1 pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Marchew, ziemniaki oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku maśle. Następnie dodaj posiekany czosnek.
- Do garnka wsyp wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem z warzywami.
- Przygotuj bulion – wlej 1 l wody i zagotuj, następnie dodaj kostki rosołowe. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę na gładki krem.
- Gotową zupę udekoruj łyżką śmietany na wierzchu i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pita.
Smacznego!