Bezy z kremem i wiśniami

Przygotowanie bezy jest nie lada wyzwaniem. Delikatnie chrupiący wierzch powinien iść w parze z lekko ciągnącym, puszystym środkiem. Warto pamiętać, że mimo iż nie jest to najłatwiejszy deser, jego smak wynagrodzi wszystkie starania.

Bezy z kremem i wiśniami

Składniki:

Beza:

  • 4 białka dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka octu winnego

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • Wiśnie drylowane marki Sandra
  • Borówki amerykańskie
  • Listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. Ubijamy białka na pianę.
  2. Powoli, po łyżce dodajemy cukier i miksujemy dokładnie przez 30 sekund przed dodaniem kolejnej łyżki cukru.
  3. Kiedy wsypiemy już całość miksujemy jeszcze przez 3 minuty.
  4. Białek jajek nie da się „przebić”, więc możemy to robić do momentu, aż będziemy mieli pewność, że cukier się rozpuścił.
  5. Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez minutę.
  6. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka o średnicy 8 cm.
  7. Wypełniamy je ubitymi białkami. Robimy to kilkoma ruchami, aby piana nie opadła.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C, a po 2 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 70 – 80 minut.
  9. Beza może być lekko zarumieniona, trochę popękana, ale na wierzchu powinna być sucha i chrupka. W celu przygotowania kremu ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
  10. Krem nakładamy na wystudzone bezy i dekorujemy owocami oraz miętą.