Składniki:
Beza:
- 4 białka dużych jajek
- 250 g drobnego cukru
- Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Łyżeczka octu winnego
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- Wiśnie drylowane marki Sandra
- Borówki amerykańskie
- Listki mięty
Sposób przygotowania:
- Ubijamy białka na pianę.
- Powoli, po łyżce dodajemy cukier i miksujemy dokładnie przez 30 sekund przed dodaniem kolejnej łyżki cukru.
- Kiedy wsypiemy już całość miksujemy jeszcze przez 3 minuty.
- Białek jajek nie da się „przebić”, więc możemy to robić do momentu, aż będziemy mieli pewność, że cukier się rozpuścił.
- Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez minutę.
- Na papierze do pieczenia rysujemy kółka o średnicy 8 cm.
- Wypełniamy je ubitymi białkami. Robimy to kilkoma ruchami, aby piana nie opadła.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C, a po 2 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 70 – 80 minut.
- Beza może być lekko zarumieniona, trochę popękana, ale na wierzchu powinna być sucha i chrupka. W celu przygotowania kremu ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
- Krem nakładamy na wystudzone bezy i dekorujemy owocami oraz miętą.