Mini szaszłyki drobiowe

Brakuje ci jedzenia na mieście i poznawania nowych smaków? Łatwo urządzisz festiwal street foodowych smaków u siebie w domu. Zacznij od przygotowania pysznych szaszłyków.

Mini szaszłyki drobiowe

Domowa uczta w stylu street food. To właśnie mini szaszłyki pomogą przywołać atmosferę jedzenia na mieście, za którą tak tęsknimy.

Składniki:

  • 1 paczka frytek McCain Crispers
  • 2 pierwsi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 1/2 brokułu
  • sól i pieprz
  • olej
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • świeże zioła – szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, następnie przyprawić i obsmażyć na patelni w małej ilości oleju.
  2. Cebulę, paprykę i zblanszowane różyczki brokułu pokroić na małe kawałki.
  3. Na patyczek do szaszłyków na zmianę nadziewać warzywa i obsmażone mięso.
  4. Frytki przygotować w piekarniku zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
  5. W międzyczasie szaszłyki usmażyć na patelni grillowej, pilnując, by warzywa pozostały chrupiące.
  6. Gotowe szaszłyki podajemy z frytkami i dipem, który przygotowujemy mieszając kwaśną śmietanę z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.