Olej z konopi – Jak wykorzystać w kuchni?

Codzienne przyjmowanie kannabinoidów jako suplementu diety staje się coraz popularniejsze w wielu krajach - także w Polsce.

Olej z konopi jest niezwykle drogocenny dla organizmu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że substancje te możemy zapewniać organizmowi nie tylko w formie kapsułek czy kropelek, ale również w towarzystwie naszych ulubionych potraw. Przygotowując obiad albo kolację, warto zatroszczyć się przy okazji o własne zdrowie.

Sałatka z kurczakiem i dressingiem na bazie olejku konopnego

W ofercie Cibdol CBD znajdziemy m.in. złoty olejek, którego regularne spożywanie z pewnością przyczyni się do poprawy naszego samopoczucia oraz wzmocnienia układu immunologicznego. Na tym jednak nie kończą się możliwości jego wykorzystania. Olej z konopi sprawdzi się znakomicie w kuchni, na przykład jako podstawa apetycznego dressingu do sałatki. Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane, nie zajmie nam także zbyt dużo czasu. Efekty zostaną zaś docenione przez wszystkich członków rodziny.

Do sałatki będziemy potrzebowali:

  • 4 pokrojonych filetów z piersi albo udka kurczaka, bez skórki,
  • 15 g oleju rzepakowego,
  • 15 g musztardy,
  • 1,5 cytryny,
  • 50 g majonezu/jogurtu typu greckiego,
  • 2 ząbków czosnku,
  • zestawu naszych ulubionych warzyw sałatkowych,
  • przypraw: słodkiej papryki, tymianku, soli i pieprzu,
  • 6-8 kropelek oleju CBD 4%

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka myjemy i nacieramy przyprawami.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy na nim mięso i smażymy ok. 10 minut. W trakcie smażenia kurczaka należy kilka razy obrócić, aby zrumienił się równomiernie.
  3. Mięso umieszczamy na papierowych ręcznikach, aby się schłodziło i oddało nadmiar oleju.
  4. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy z nich ok. 30 ml soku.
  5. Siekamy ząbki czosnku.
  6. Mieszamy w misce czosnek, skórkę i sok z cytryny, musztardę oraz majonez.
  7. Dodajemy olej CBD, który dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  8. Gotowy dressing przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  9. Kroimy albo siekamy wybrane przez siebie warzywa, na które kładziemy kawałki kurczaka, polewając je dressingiem.

Tak przygotowana sałatka idealnie nadaje się na lekki obiad albo kolację w sezonie letnim. Duża dowolność w doborze składników sprawia, że każdy może ją przyrządzić wedle własnych upodobań kulinarnych.

Ilość CBD w sałatce

Powyższy przepis zakłada dawkowanie olejku konopnego w ilości 6-8 kropelek, czyli mniej więcej 15 mg. Możemy oczywiście wykorzystać go nieco więcej, w zależności od naszego codziennego zapotrzebowania na suplementację. Warto w tym miejscu podkreślić, że CBD nadaje się do dozowania w dawkach podzielonych, o różnych porach dnia i w rozmaitej formie. Wzbogacenie nim obiadu nie wyklucza więc np. porannego przyjmowania preparatu w formie kapsułek bądź żelków.

Istnieje także możliwość zamiany oleju rzepakowego na konopny. W takim przypadku nacieramy nim dokładnie kurczaka, pamiętając o tym, aby pozostawić zamarynowane mięso przynajmniej na godzinę. Właśnie tyle czasu potrzebuje olej CBD do dokładnego wchłonięcia się oraz uzyskania swoich optymalnych właściwości zdrowotnych i smakowych.

Artykuł partnera