Soczyste i dojrzałe morele to owoce idealne do przygotowania efektownego i smacznego ciasta. Z dodatkiem płatków migdałów, zmielonych orzechów włoskich lub startej skórki z cytryny albo pomarańczy, nasz smakołyk wyglądać będzie niezwykle apetycznie i z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich domownikach i zaproszonych gościach.
Składniki:
- Kostka do pieczenia – 125 gramów (np. Kasia)
- mąka – 1 szklanka
- cukier puder – 50 gramów
- żółtka – 1 sztuka
- śmietana 18% – 1 łyżka
- morele – 600 gramów
- bułka tarta – 2 łyżki
- białe wino – 50 mililitrów
- cukier – 50 gramów
- płatki migdałowe – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
2. Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
3. Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
4. Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut.
5. W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
6. Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.