Morelowe love, czyli pyszna tarta z owocami!

Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta.

Morelowe love, czyli pyszna tarta z owocami!
Morelowe love, czyli pyszna tarta z owocami!

Soczyste i dojrzałe morele to owoce idealne do przygotowania efektownego i smacznego ciasta. Z dodatkiem płatków migdałów, zmielonych orzechów włoskich lub startej skórki z cytryny albo pomarańczy, nasz smakołyk wyglądać będzie niezwykle apetycznie i z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich domownikach i zaproszonych gościach.

Składniki:

  • Kostka do pieczenia – 125 gramów (np. Kasia)
  • mąka – 1 szklanka
  • cukier puder – 50 gramów
  • żółtka – 1 sztuka
  • śmietana 18% – 1 łyżka
  • morele – 600 gramów
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • białe wino – 50 mililitrów
  • cukier – 50 gramów
  • płatki migdałowe – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.

2. Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.

3. Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.

4. Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut.

5. W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.

6. Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.