Składniki:
- 4 buraki
- 100 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao gorzkiego
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 150g drobno mielonego cukru przeznaczonego do wypieków
- 2 jaja L
- 80 ml oleju rzepakowego
- 80 ml maślanki lub kefiru naturalnego
- 50 g sezamu
- serek mascarpone
- śmietana 36%
- łyżeczka cukru pudru
- koraliki dekoracyjne, jadalne
Sposób przygotowania:
- Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie.
- Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu.
- Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, olej RAPSO i maślankę. Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
Ozdobienie:
- Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach).
- Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 3–5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy.
- Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze, a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami.
- Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem. W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku