Donut ice cream sandwich
Składniki:
Ciasto
- 4g drożdży instant (pół opakowania)
- 60ml ciepłego mleka
- 60ml maślanki lub kefiru
- 1 jajko
- 30g roztopionego masła
- 240g mąki
- 45g cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Lukier
- 80g masła
- 180g cukru pudru
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- łyżeczka soku z cytryny
- barwniki spożywcze i posypki, pokruszone cukierki itp. do ozdoby
- 180g cukru pudru
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- łyżeczka soku z cytryny
- barwniki spożywcze i posypki, pokruszone cukierki itp. do ozdoby
Przełożenie
- 75g śliwki kalifornijskiej
- 2 łyżki rumu
- 1 l lodów waniliowych (domowe lub ze sklepu)
Sposób przygotowania:
- Drożdże zalewamy 2 łyżkami mleka i odkładamy na 5 minut. Przesiewamy suche składniki wlewamy do nich wymieszane ze sobą mokre składniki oraz drożdże i zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy 10-15 minut i odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wałkujemy je na grubość ok. 1,5 cm i okrągłą foremką o średnicy ok. 9 cm wycinamy pączki, mniejszą wycinamy dziurki. Pączki odkładamy na 20 minut do napuszenia, w międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (do 180 C). Donuts smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
- Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego lukru, lukier barwimy na różne kolory. Donuts maczamy w lukrze, dekorujemy posypkami. W razie potrzeby podgrzewamy lukier jeśli zrobi się zbyt gęsty. Kiedy lukier stwardnieje przekrawamy pączki na pół i przekładamy lodami.
- Śliwki namaczamy w rumie przez minimum kilka godzin. Po tym czasie 3 śliwki i rum blendujemy, resztę śliwek kroimy w drobną kostkę. Lody ocieplamy w lodówce, kiedy będą miękkie (ale nie roztopione) mieszamy z pokrojonymi śliwkami i wylewamy do płaskiego pojemnika o wymiarach ok. 25 x 35 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładamy kleksy musu śliwkowego i niezbyt dokładnie mieszamy, wkładamy do zamrażarki. Kiedy lody całkiem stwardnieją okrągłą foremką wycinamy kółka w rozmiarze pączków.