Naleśniki na słono – szparagi, boczek i czosnkowe aioli

Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w pysznych połączeniach z idealnie wysmażonymi naleśnikami.

Naleśniki na słono

Naleśniki na słono?

Wszyscy bardzo dobrze znamy tą klasyczną pozycję. Uwielbiamy podawać je z serkiem twarogowym, świeżymi owocami, czy cukrem pudrem. W skrócie, słysząc naleśniki myślimy częściej o tych w słodkiej odsłonie. Jednak co powiecie na nie w wersji wytrawnej? To idealny przepis na urozmaicenie śniadania. Naleśniki na słono świetnie się sprawdzą również jako lunch, czy podwieczorek. Główną rolę zagrają sezonowe warzywa, czyli w tym przypadku zielone szparagi. Całość dopełni przysmażony i chrupiący boczek oraz pełny smaku, aksamitny sos. Sos aioli, mimo skromności składników, zaskakuje smakiem. To miks majonezu, czosnku i przypraw. Opcjonalnie do sosu możemy dodać małą łyżeczkę soku z cytryny. Zaostrzy nam to fajnie smak.

Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • masło klarowane do smażenia

Naleśniki na słono – nadzienie:

  • 10 szparagów
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g zielonych lub czarnych oliwek
  • świeża natka pietruszki
  • 100 ml majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Naleśniki na słono – sposób przygotowania:

  1. W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki. (mleko, olej, sól i mąkę)
  2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
  3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. (śmiało możemy smażyć go na suchej patelni. Boczek sam w sobie ma wystarczającą ilość tłuszczu) Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.
  4. Sos aioli- blindujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.
  5. Naleśnika smarujemy naszym sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.