Naleśniki na słono?
Wszyscy bardzo dobrze znamy tą klasyczną pozycję. Uwielbiamy podawać je z serkiem twarogowym, świeżymi owocami, czy cukrem pudrem. W skrócie, słysząc naleśniki myślimy częściej o tych w słodkiej odsłonie. Jednak co powiecie na nie w wersji wytrawnej? To idealny przepis na urozmaicenie śniadania. Naleśniki na słono świetnie się sprawdzą również jako lunch, czy podwieczorek. Główną rolę zagrają sezonowe warzywa, czyli w tym przypadku zielone szparagi. Całość dopełni przysmażony i chrupiący boczek oraz pełny smaku, aksamitny sos. Sos aioli, mimo skromności składników, zaskakuje smakiem. To miks majonezu, czosnku i przypraw. Opcjonalnie do sosu możemy dodać małą łyżeczkę soku z cytryny. Zaostrzy nam to fajnie smak.
Przygotuj:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- masło klarowane do smażenia
Naleśniki na słono – nadzienie:
- 10 szparagów
- 150 g boczku wędzonego
- 50 g zielonych lub czarnych oliwek
- świeża natka pietruszki
- 100 ml majonezu
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
Naleśniki na słono – sposób przygotowania:
- W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki. (mleko, olej, sól i mąkę)
- Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
- Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. (śmiało możemy smażyć go na suchej patelni. Boczek sam w sobie ma wystarczającą ilość tłuszczu) Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.
- Sos aioli- blindujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.
- Naleśnika smarujemy naszym sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.