Wątróbki, flaki, ozorki czy serca spychane na dalszy plan, ustępowały miejsca dorodnym kawałkom mięsa. W końcu nadszedł czas, kiedy podroby stają się prawdziwym rarytasem,
których smaki wypada dobrze znać.
Składniki:
- 1,5 kg ozorków wieprzowych
- Włoszczyzna
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 goździki
- Kostka rosołowa
- 5 ziaren czarnego pieprzu
Składniki na sos:
- Cebula średniej wielkości
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki kaparów
- Natka pietruszki
- Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr
- Średni pomidor
- 2 ząbki czosnku
- Ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Ozorki wieprzowe mocz przez pół godziny w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Później starannie je przepłucz pod bieżącą wodą i wyszoruj przy pomocy szczoteczki.
- Wykrój gruczoły ślinowe. Łatwo je rozpoznać: są to dwa wyróżniające się punkty usytuowane u nasady ozora.
- Tak przygotowane mięso umieść w garnku razem z podzielonymi na części warzywami.
- Wlej do niego 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową i przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godziny.
- Ugotowane mięso przełóż do naczynia z zimną wodą. Pamiętaj o tym, by nie studzić go do końca – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Starannie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie paski.
- Cebulę poszatkuj w piórka, pomidor pokrój w dość grubą kostkę. Następnie posiekaj chili, natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku.
- Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek przesmaż posiekany wcześniej czosnek i paprykę chili. W momencie, w którym czosnek lekko się zarumieni, dodaj cebulę. Smaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć przygotowany wcześniej pomidor.
- Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr, który nada daniu intensywny ziołowy posmak i zapewni jego odpowiednią konsystencję, rozmieszaj dokładnie w szklance zimnej wody.
- Tak przygotowaną mieszanką zalej smażące się składniki. Dodaj następnie kapary, siekaną natkę pietruszki i pokrojone wcześniej ozorki wieprzowe.
- Wszystko gotuj kolejne 2-3 minuty, pamiętając o regularnym mieszaniu składników dania.