Składniki:
- 400g mrożonego zielonego groszku
- 150g orzeszków ziemnych niesolonych
- 80g parmezanu lub innego sera żółtego
- 50g świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 80ml oliwy
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy limonki
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
Sposób przygotowania:
- Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić.
- Zielony groszek, orzeszki, parmezan, bazylię, czosnek i oliwę zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny i limonki.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie jeszcze raz zmiksować blenderem i całość wymieszać.
- Podawać z chlebem lub grzankami.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Panią Ewelinę Pędzikowską, która prowadzi bloga pt. „Szalona Kuchnia Eweliny” i został wyróżniony w ramach konkursu: Wygraj designerski czajnik, blender ręczny lub toster z linii Electrolux Expressionist Collection!