
Jedną z takich propozycji, doskonałą do zapakowania i przetransportowania, są wrapy z kurczakiem. Połączenie mięsa drobiowego z figami, awokado, serem pleśniowym, z dodatkiem cykorii i kolendry, to prawdziwie wakacyjna kompozycja kolorów i smaków.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
- 4 tortille pełnoziarniste
- 1 cykoria
- 2 garście rukoli
- 2 figi
- 1 awokado
- 30 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu sambal oelek
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą, a następnie taką aromatyczną marynatą natrzyj mięso.
- Piersi usmaż na ruszcie rozgrzanego grilla z obu stron – po 5-6 minut. Usmażone mięso wystudź i pokrój w cienkie plastry.
- Awokado obierz i pokrój w plastry, podobnie jak figi. Ser pokrusz, cykorię pokrój w cienkie paski. W misce połącz rukolę, cykorię oraz drobno pokrojoną kolendrę.
W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj. Na blacie rozłóż tortille i posmaruj je sosem. - Na tortillę nałóż rukolę z cykorią, plastry awokado, figi oraz pokruszony ser i mięso. Wszystko razem zawiń. Placki ułóż na rozgrzanym grillu – opiekaj kilka minut z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z ulubionym dipem.