Ostre klopsiki – tradycyjnie i z twistem

Chilli łączymy głównie z kuchnią z różnych zakątków świata, ale warto eksperymentować i wzbogacić za jego pomocą smak polskich potraw. Włączając pikantny składnik można wydobyć bogactwo aromatów i smaków z każdego dania!

Ostre klopsiki- tradycyjnie i z twistem

Zamieńcie klasyczne danie w kulinarną podróż, łącząc tradycję z nowoczesnością. Na obiad polecamy szczególnie klopsiki w nieco odmienionej wersji. Smacznego!

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 opakowanie Fix Kotlety mielone Knorr
  • 0,25 główki młodej kapusty
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 1 szczypta Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 50 ml oleju
  • 125 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Fix rozmieszaj w 125 ml wody.
  2. Dodaj posiekaną papryczkę chili i odstaw na 3 minuty. Powstałym sosem dopraw mięso i wszystko razem wymieszaj.
  3. Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki i usmaż je na rozgrzanym oleju. Gotowe klopsy odłóż na bok.
  4. Obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w małą kostkę i ugotuj w wodzie z niewielką ilością soli. Całość odcedź.
  5. Czosnek i cebulę pokrój na drobne kawałki i podsmaż na patelni.
  6. Kapustę pokrój w szerokie pasy, dodaj na patelnię i smaż wspólnie wszystkie składniki.
  7. Posyp je majerankiem oraz dopraw wedle uznania.
  8. Do kapusty wrzuć usmażone klopsiki i ugotowane ziemniaki. Wymieszaj składniki ze sobą i podawaj na ciepło.