Piernikowe naleśniki zachwycą miłośników słodkości, a ich korzenny aromat podkreśli bożonarodzeniowy klimat spotkania przy rodzinnym stole. Naleśniki smażone na innowacyjnej patelni Oil Control Florina, będą nie tylko przepyszne, lecz także delikatne i lekkie.
Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 5 g otrębów pszennych
- 250 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy do piernika
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej
- orzechy włoskie
- plastry pomarańczy i mandarynek
- syrop klonowy
- olej (do smażenia)
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wlej mleko, wodę gazowaną, dodaję jajka, sól, cukier, przyprawę do piernika, partiami wsyp przesianą mąkę i otręby.
- Wszystko dokładnie mieszaj, tak aby nie było grudek.
- Odstaw na ok. 10 minut. Na patelnię wlej odpowiednią ilość oleju i partiami smaż naleśniki.
- Podaj je w towarzystwie syropu klonowego, orzechów włoskich i plasterków świeżej pomarańczy.
Smacznego!