Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (może być w połączeniu z orkiszową czy razową)
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- duża łyżka soli
Farsz:
- 1 lub 2 duże cebule
- 200g sera białego (półtłusty lub tłusty)
- 2-3 duże łyżki Pasteny – pasty z serem corregio OLE!
- 250 g białego sera
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 3 duże ziemniaki (ugotowane lub upieczone w dzień poprzedni)
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebule siekamy i smażymy na łyżce oleju.
- Ser wraz z ziemniakami mocno ugniatamy lub traktujemy blenderem.
- Dodajemy smażoną cebulę, pietruszkę, pastenę, sól i pieprz.
- Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy.
- Do przesianej mąki dodajemy sól oraz partami dolewamy bardzo ciepłą wodą. Ugniatamy, tak aby powstało zwarte i elastyczne ciasto.
- Za pomocą szklanki lub foremki wydrążamy kółka.
- Na sam środek każdego z nich nakładamy po dużej łyżeczce farszu i zamykamy.