Kanapka z wędzonym łososiem i jajkiem

Zaproście na śniadanie łososia w charakterze pysznej kanapki. Wystarczy kilka składników i w kwadrans stworzycie kreację śniadaniową rodem z najlepszych restauracji.

Kanapka z wędzonym łososiem i jajkiem

Jeśli lubicie ryby pod różnymi postaciami, nie zapominajcie, że świetnie nadają się też na śniadanie. Zwolennicy rybnych smaków zapewne kojarzą sałatki śledziowe, śledzie po japońsku, czy w sosie musztardowym, które znakomicie sprawdzą się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Warto nieco poszerzyć menu, choćby o łososia. Jego połączenie z jajkiem, boczkiem i sokiem z cytryny tworzy idealną kompozycję, która przypadnie do gustu każdemu. To danie najlepiej smakuje na ciepło!

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 bułki
  • 1/4 łyżeczki Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 4 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 4 plastry boczku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą majonez, posiekany szczypiorek, pieprz oraz sok z cytryny
  2. Każdą połówkę bułki posmaruj przygotowanym wcześniej majonezem. Na górze połóż plasterek boczku i wędzonego łososia
  3. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu
  4. Do gotującej się wody ostrożnie wbij jajko i następnie zamieszaj łagodnie wodą wokół niego
  5. W momencie, gdy jajko się zetnie, wyjmij je z wody łyżką cedzakową i połóż na kanapce
  6. W ten sam sposób przygotuj każde jajko pojedynczo
  7. Śniadanie serwuj na ciepło, zaraz po przygotowaniu

Smacznego!