
Jeśli lubicie ryby pod różnymi postaciami, nie zapominajcie, że świetnie nadają się też na śniadanie. Zwolennicy rybnych smaków zapewne kojarzą sałatki śledziowe, śledzie po japońsku, czy w sosie musztardowym, które znakomicie sprawdzą się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Warto nieco poszerzyć menu, choćby o łososia. Jego połączenie z jajkiem, boczkiem i sokiem z cytryny tworzy idealną kompozycję, która przypadnie do gustu każdemu. To danie najlepiej smakuje na ciepło!
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 bułki
- 1/4 łyżeczki Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 4 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalnego
- 4 jajka
- 1 łyżka szczypiorku
- 4 plastry wędzonego łososia
- 4 plastry boczku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą majonez, posiekany szczypiorek, pieprz oraz sok z cytryny
- Każdą połówkę bułki posmaruj przygotowanym wcześniej majonezem. Na górze połóż plasterek boczku i wędzonego łososia
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu
- Do gotującej się wody ostrożnie wbij jajko i następnie zamieszaj łagodnie wodą wokół niego
- W momencie, gdy jajko się zetnie, wyjmij je z wody łyżką cedzakową i połóż na kanapce
- W ten sam sposób przygotuj każde jajko pojedynczo
- Śniadanie serwuj na ciepło, zaraz po przygotowaniu
Smacznego!