Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą i groszkiem

Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą i groszkiem to świetna propozycja na pyszny, a przy tym pełnowartościowy posiłek.

Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą i groszkiem

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • 200 g fety
  • 100 g gorgonzoli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła roztopionego

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę czerwoną ugotuj wg zaleceń producenta i ostudź
  2. Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj, sery rozdrób widelcem
  4. Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem, następnie dopraw solą i pieprzem
  5. Z podanych składników zagnieć ciasto
  6. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut
  7. Ciasto rozwałkuj i wytnij koła, następnie nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi
  8. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty
  9. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor
  10. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami lub np. zimnym kefirem

Smacznego!