
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
- 200 g fety
- 100 g gorgonzoli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka masła roztopionego
Sposób przygotowania:
- Soczewicę czerwoną ugotuj wg zaleceń producenta i ostudź
- Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem
- Czosnek obierz i drobno posiekaj, sery rozdrób widelcem
- Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem, następnie dopraw solą i pieprzem
- Z podanych składników zagnieć ciasto
- Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut
- Ciasto rozwałkuj i wytnij koła, następnie nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi
- Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor
- Podawaj gorące z ulubionymi warzywami lub np. zimnym kefirem
Smacznego!