Pływające ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem

Inspiracja Podhalem w przepisach jest wszechstronna. Dziś polecamy przepis na przepyszny deser – ciastko czekoladowe z twarogiem.

Składniki:

  • 200 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia ramekinów
  • 20 g kakao naturalnego,
  • niesłodzonego, plus dodatkowa ilość do
  • oprószenia ramekinów
  • 150 g twarogu, wędzonego,
  • podzielonego na kawałki
  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości
  • min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 6 jajek
  • 150-200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania w Thermomix:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg. 8 ramekinów (Ø 8 cm), natłuścić masłem, oprószyć kakao, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, rozdrobnić 3 s/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 6 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać masło, roztopić 3 min/60°C/obr. 1.
5. Dodać jajka, cukier, mąkę i kakao, wymieszać 20 s/obr. 4.
6. Dodać rozdrobniony twaróg, wymieszać kopystką. Ciasto równomiernie przełożyć do przygotowanych ramekinów, piec 10-12 min (180°C, termoobieg). Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z ramekinów, używając żaroodpornej rękawicy kuchennej i odkrawając ciasto od ścianek ostrym nożem. Przekładać na talerze.
7. Płynące ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg. 8 ramekinów (Ø 8 cm),
natłuścić masłem, oprószyć kakao, odstawić.
2. W naczyniu rozgnieść twaróg, odstawić.
3. Posiekać bardzo drobno czekoladę, przełożyć do naczynia.
4. Dodać roztopione masło.
5. Dodać jajka, cukier, mąkę i kakao, wymieszać.
6. Dodać rozdrobniony twaróg, wymieszać. Ciasto równomiernie przełożyć do przygotowanych ramekinów, piec 10-12 min (180°C, termoobieg). Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z ramekinów, używając żaroodpornej rękawicy kuchennej i odkrawając ciasto od ścianek ostrym nożem. Przekładać na talerze.
7. Płynące ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.