
Wygląda niepozornie, ale jego smak potrafi zaskoczyć. Sezamowy aromat przenika całe ciasto i wypełnia kuchnię jeszcze podczas pieczenia. W przypadku tak prostego przepisu, warto zadbać o najwyższą jakość składników – zwłaszcza autentyczną pastę tahini. Pamiętaj, by wcześniej wyjąć z lodówki masło i jajka, by nabrały temperatury pokojowej. To soczyste ciasto równie dobrze smakuje w wersji wegańskiej, z dodatkiem banana i oleju kokosowego.
Składniki:
- 300g daktyli bez pestek (trochę więcej niż szklanka)
- gorąca woda
- 60g masła (niesolonego) lub oleju kokosowego
- 1/4 lub 1/2 szklanki brązowego cukru, do smaku
- 2 jajka lub jeden dojrzały banan
- około pół szklanki tahini, np. Jasmeen
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- prażony sezam do posypania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Okrągłą formę do ciasta solidnie natłuść masłem.
- Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut lub dłużej, aż łatwo je będzie zblendować. Sam zdecyduj, czy chcesz by masa była zupełnie gładka, czy wolisz ciasto z większymi kawałkami daktyli. Jeśli są wyjątkowo miękkie i słodkie, ogranicz ilość dodawanego później cukru.
- Po zblendowaniu daktyli, przesiej do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Przy pomocy miksera utrzyj masło lub olej z cukrem na krem, następnie stopniowo dodawaj jajka lub banany, cały czas miksując. Na koniec dodaj zblendowane daktyle i tahini i dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
- Gotową masę umieść w foremce i posyp prażonym sezamem.
- Piecz przez 35-45 minut. Ciasto będzie dość ciemne, więc sugeruj się tym, czy naciśnięte palcem wraca do pierwotnego kształtu.
Smacznego!