„Łatwo jest powiedzieć, czego nie można jeść. Jednak, gdy zastanawiamy się, jak powinien wyglądać nasz jadłospis, często może wydawać się, że „nie mamy co jeść”. Dlatego zanim zdemotywowani zrezygnujemy z planu zdrowego odżywiania, spiszmy na kartce wszystkie produkty, jakie przychodzą nam do głowy (nawet te, które do tej pory rzadko gościły na naszych stołach). Im więcej, tym lepiej. Wykreślmy z niej te o wysokiej zawartości puryn, a na czystą kartkę przepiszmy wszystkie, które zostaną. To powinno pokazać, jak wiele produktów wciąż pozostaje do naszej dyspozycji. Jeżeli jest taka możliwość, warto też skonsultować się z dietetykiem, który pomoże w ułożeniu jadłospisu zgodnego z zasadami żywienia i pomoże nam we wdrożeniu go do codziennego życia” – mówi mgr Diana Wolańska z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert programu Zdrowa ONA.
Przykładowy jadłospis w dnie moczanowej
ŚNIADANIE
Kanapki z serem białym, pesto i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- chleb żytni pełnoziarnisty
- ser twarogowy chudy
- pesto z bazylii
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
- Pieczywo posmaruj serem twarogowym, pesto i posyp pomidorkami pokrojonymi w kostkę.
II ŚNIADANIE
Pita z sałatką grecką
Składniki:
- pita razowa,
- liście sałaty lodowej
- pomidor
- papryka
- ogórek zielony
- oliwki zielone/czarne
- feta odtłuszczona
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie bazylia
Sposób przygotowania:
- Pokroić warzywa, fetę, wymieszać z oliwą i przyprawami.
- Zrobić kieszonkę w pieczywie pita i nadziać sałatką.
OBIAD
Śródziemnomorska zupa warzywna
Składniki:
- włoszczyzna
- bulion warzywny
- zielony groszek
- cebula, pomidor
- fasolka szparagowa
- czosnek
- drobny makaron pełnoziarnisty
Sposób przygotowania:
- Obrać cebulę i czosnek i podsmażyć, dorzucić pokrojoną w drobną kosteczkę włoszczyznę i groszek, zalać warzywa bulionem i gotować 20 minut.
- Na 5 minut przed zakończeniem dodać makaron i fasolkę szparagową
- Na koniec wrzucić drobno pokrojony pomidor, najlepiej obrany ze skórki.
- Przyprawić pieprzem i bazylią.
Papryka faszerowana kaszą jaglną z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki:
- papryka
- kasza jaglana
- ser mozarella
- oliwki czarne/zielone
- pomidory suszone w oleju
- sok pomidorowy, woda
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
Sposób przygotowania:
- Kaszkę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Do kaszy dodać pomidory suszone i oliwki pokrojone na kawałki, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami.
- Paprykę umyć, odkroić wzdłuż górną części papryki, paprykę nafaszerować kaszką z warzywami.
- Ser przekroić na pół i położyć na farsz, następnie przykryć ja wcześniej odkrojonym wieczkiem.
- Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sokiem pomidorowym i piec w 180 st. C około 30 minut.
PODWIECZOREK
Sałatka owocowa z kiwi i pomarańczą
Składniki:
- Kiwi, pomarańcza
- otręby orkiszowe
- jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
- Poszczególne owoce pokrój w kostkę.
- Posyp otrębami i polej niewielką ilością jogurtu naturalnego.
KOLACJA
Kolorowy omlet z papryką
Składniki:
- jajka
- mąka razowa
- zielona i czerwona papryka
- olej rzepakowy
- aromatyczne przyprawy w miarę upodobań
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywno, dokładnie wymieszać z żółtkami i mąką.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i przez chwilę smażyć, mieszając
- Zalać masą jajeczną, smażyć 2 minuty.
- Przewrócić omlet na drugą stronę za pomocą drugiej patelni lub talerza. Smażyć jeszcze 1 minutę.