Dip – Składniki:
- 4 łyżki jogurtu greckiego (lub sojowego)
- 2 łyżki pasty tahini marki Jasmeen
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- odrobina drobno posiekanego szczypiorku
- 1½ łyżki soku z cytryny
- odrobina startej skórki z ekologicznej cytryny
- sól himalajska do smaku
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
- Dip idealnie sprawdzi się jako dodatek do zdrowej przekąski. Wystarczy maczać w nim surowe marchewki, kalarepę, ogórki, pieczone buraki czy paprykę.
- Dip z tahini to zdrowa alternatywa dla majonezu lub sosu czosnkowego.
Dressing – Składniki:
- 3 łyżki tahini marki Jasmeen
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ szklanki wody
- Ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dressing świetnie sprawdzi się w sałatkach z rukolą, roszponką, cykorią czy sałatą lodową.
- Danie warto dodatkowo posypać ziarnami sezamu.
- Tahini jest lekko orzechowa, a więc świetnie komponuje się ze wszystkimi produktami czy daniami, do których pasują orzechy. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i słodkich.